Vulkanudbrud på Moesgaard

Ny udstilling på Moesgaard Museum giver stof til eftertanke i en moderne tid, siger museumsinspektør.

Af Simon Hoffman

Den nye udstilling ’På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum’ på Moesgaard Museum er beretningen om en af oldtidens store katastrofer. I år 79 gik vulkanen Vesuv i udbrud og lagde Napolibugten øde. En for datiden altødelæggende katastrofe, der slog tusindvis af mennesker ihjel.

”Udstillingen er relevant for os, fordi vulkanudbruddet som katastrofefilm giver os mulighed for at reflektere over, hvor vi selv står i dag,” fortæller museumsinspektør på Moesgaard Museum Thea Skaanes.

Thea Skaanes mener, at udstillingen fortæller en større historie end blot beretningen om et vulkanudbrud.

”Udstillinger som denne kan få os til at stoppe op og tænke over, hvad der sker, når hele vores samfund omstyrtes. Hvad kommer der så til at opstå?”

Foto: Moesgaard Museum/MoMa

Fugl Fønix

Ifølge Thea Skaanes er den største kraft, der påvirker verden omkring os i dag, mennesket selv. Derfor vurderer hun også, at beretninger om fortidens katastrofer er vigtige at beskæftige sig med.

”Verdensomspændende katastrofer, hvad enten det er klimakrisen, den økonomiske krise i 2009 eller fortidens katastrofer som den, vi udstiller her om Pompeji, bør anspore os til at tænke over, hvad strategierne for fremtiden vil være. Så kan vi blive en del af et eventuelt nybrud og sammen rejse os fra asken som en fugl Fønix,” fortæller Thea Skaanes og fortsætter ”det er derfor ikke bare vores egen død, katastrofen kan fortælle os om, men snarere at der er et endeligt, vi skal forholde os til.”

Udstillingen ’På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum’ kan ses fra 6. november 2019 – 10. maj 2020, på Moesgaard Museum.