Oksekødsskandalen: »Forskningen skal være for samfundets skyld og ikke for pengenes«

De studerende har tillid til Aarhus Universitet, men sager som oksekødsrapporten kan bringe dem i tvivl.  

Af Philip Selmann og Simon Hoffman

Foto: Søren Kjeldgaard

Samarbejde mellem erhvervslivet og Aarhus Universitet skaber værdi. 

Det skriver uddannelsesinstitutionen i en pressemeddelelse mandag, hvor de redegør for den omstridte rapport om oksekøds klimabelastning, der blev trukket tilbage i september.  

Mandag kom uddannelsesinstitutionen med en pressemeddelelse, hvor de redegør for undersøgelsen, der er foretaget af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA). Niels Halberg, som er direktør for DCA, udtaler, at integriteten på Aarhus Universitet ikke skal være til diskussion. Men flere studerende er dog skeptiske. Jannie Mikkelsen, der læser psykologi på Aarhus Universitet, er bekymret over den måde virksomhederne tilsyneladende kan påvirke forskning. 

»Det er ærgerligt, at det handler om økonomi. Forskning skal være for samfundets skyld og ikke for pengenes. Jeg synes faktisk, at det er pinligt, at man kan blive købt på den måde,« siger hun. 

Imod grundprincipperne

Den største bekymring hos adspurgte studerende var påvirkningen af den frie forskning. Statskundskabsstuderende Emil Mandrup de Reybekill mener, at sager som oksekødsrapporten kan blakke forsknings-ryet hos Aarhus Universitet. 

»Forskningen skal være fri og ikke influeret af virksomheder. Man arbejder efter fri forskning, og derfor er det skuffende, at man får sådanne resultater, da det strider imod universitets grundlæggende principper om fri forskning,« fortæller han. 

Emil Mandrup de Reybekill tvivler dog ikke på den forskning, som Aarhus Universitet bedriver: 

»Den her sag viser jo lige præcis, at man finder de brodne kar. Man kan håbe på, at oksekødssagen er et tegn på, at der bliver gjort noget ved det, når der bliver sjusket med resultaterne.« 

En uheldig situation

Morten Stenger, studerende fra Nordisk sprog og litteratur, vurderer, at Aarhus Universitet befinder sig i en uheldig situation. Han kalder virksomhedernes indflydelse for uhensigtsmæssig. 

»Det er et problem, at virksomhederne har haft vetoret i forhold til forskningsresultater. Det underminerer videnskaben og forskningen, hvorfor jeg synes, det er godt, at Aarhus Universitet har trukket rapporten tilbage,« siger han og fortsætter:

»Jeg kan ikke forestille mig, at man i forskningskredse vil have på sig, at man er i lommen på virksomheder eller lobbyister.«

…Læs også vores interview med Aarhus Universitet