25-årig studerende: »Jeg tager study drugs for at komme igennem eksamensperioden«

For mange studerende er eksamensperioden en hård nyser at komme igennem. Derfor tager nogle studerende study drugs for at kunne koncentrere sig bedre og optimere deres akademiske præstationer. 

Af Rebekka Nørum

Foto: qimono fra pixabay

Ritalin, Modafinil og betablokkere. Såkaldte study drugs. Det er receptpligtige medikamenter, som forbedrer de kognitive funktioner ved at styrke din koncentration og hukommelse og hjælper dig til at fastholde din opmærksomhed, så resten af verden lukkes ude. I hvert fald så længe effekten banker i blodet.

Én af dem, der har benyttet medikamenterne, er en 25-årige studerende, som ønsker at fremstå anonym. Redaktionen har derfor valgt at kalde ham for Adam Jensen. Adam Jensen studerer på kandidatuddannelsen i Statskundskab. Et uoverskueligt stort pensum, mangel på selvdisciplin og frygten for at kede sig, er nogle af årsagerne til, at 25-årige Adam Jensen tager study drugs. 

»Jeg har taget study drugs for at kunne optimere min tid under eksamensperioder. Både Ritalin og Modafinil. Jeg er ikke specielt god til at sidde stille i lang tid og koncentrere mig. Jeg har simpelthen ikke selvdisciplinen til det«.

»Før kunne jeg kun holde koncentrationen en time«.

Adam Jensen fortæller, at han har eksperimenteret med medikamenterne af to omgange, og at han særligt tog dem, dengang han skrev sin bachelor. 

»Med en halv pille Modafinil hver morgen kunne jeg arbejde fra 08.00-18.00. Før kunne jeg kun holde koncentrationen en time«. 

Han tilføjer, at en halv pille Modafinil er den rette dosis for ham, da mere gør ham rastløs og får ham til at ryster på hænder og fødder.

Ingen er født lige

Adam Jensen synes ikke, at det det er snyd, at han bruger study drugs for at optimere sin koncentration. 

»Ingen er født lige. Der er nogle, der er god til at holde koncentrationen, men det er jeg ikke. Jeg er markant dårligere end andre til det«.

Ifølge Jeanett Bjørness, adjunkt på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, er Adam Jensen ikke et sjældent tilfælde. Hun har foretaget en kvalitativ undersøgelse af 60 studerende, som peger på, at mandlige studerende vil være mest tilbøjelig til at tage study drugs for at kunne koncentrere sig bedre, hvorimod de kvindelige studerende i højere grad vil tage study drugs, der holder styr på nerverne. 

Et tabubelagt emne

Adam Jensen fortæller, at han er bevidst om, at brugen af study drugs er et tabubelagt emne. Derfor er det kun hans nærmeste venner, som ved, at han eksperimenterer med forskellige former for medikamenter. 

Til spørgsmålet om hvorvidt brugen af study drugs skaber et ulige konkurrenceforhold mellem Adam Jensen og hans studiekammerater, er svaret klart:

»Hvis alle havde det samme udgangspunkt, så er det snyd, for så ville jeg være bedre end andre«.

Fakta om study drugs

  • Djøf’s studielivsundersøgelse (2017) undersøger bl.a. brugen af study drugs og viser, at 7 % af universitetsstuderende rapporterer at have brugt receptpligtig medicin for at præstere bedre.
  • Ritalin er et middel mod narkolepsi og forstyrrelse af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet (ADHD). 
  • Modafinil er et medikament mod sygdommen narkolepsi, der viser sig ved en pludselig, uimodståelig søvntrang, som kan medføre talrige daglige anfald af kortvarig søvn.
  • Ritalin er det mest populære ”præstationsstof”

2 thoughts on “25-årig studerende: »Jeg tager study drugs for at komme igennem eksamensperioden«

  1. Stærkt at få en studerende i tale på den måde – på et relevant emne (savner lige citat fra eksperten). Godt gået. Kunne den måske vinkles endnu mere lokalt…? Er det fx noget AU forholder sig til – har iværksat initiativer over for eller ej?

  2. Glimrende case-historie! Helt fint med anonymitet her. Godt, at I supplerer casen med fakta fra forskning og djøf-rapport. Jeg savner dog en ekspertkilde, der forklarer om bivirkninger. Eller forholder sig kritisk til et studiemiljø, hvor så mange føler sig så presset, at de tager medicin. Jeg er personligt lidt chokeret over, at det er 7 procent. God historie.

Comments are closed.