Fra studie til fuldtidsjob: Når voksenlivet banker på

I sommeren 2019 blev endnu en flok studerende fra Aarhus Universitet færdige efter fem år med tunge bøger, utallige eksaminer og sjove fredagsbarer. Sommeren er forbi, og en ny og anderledes hverdag har overtaget det ellers velkendte universitetstrummerum. Vi har mødt Natalie Lassen og Holger Friis, to nyuddannede, med vidt forskellige uddannelsesmæssige baggrunde til en snak om skiftet fra studie til fuldtidsjob.

Af Sofie Schøiffel og Anne Louise Pørtner 

Fra torsdagsbyture til forventninger fra chefen 

Hverdagen ændrede sig i den grad for både Natalie Lassen og Holger Friis, da specialet var bedømt og champagnen drukket. Hverdagen bød i stedet på massevis af tvungne jobansøgninger og en usikkerhed om, hvornår de endelig ville bære frugt. 

”Jeg har søgt to jobs i ugen, som man skal, når man er på dagpenge og været til nogle forskellige samtaler. En af dem var hos Bloggers Delight, hvor jeg fik mit drømmejob som Influencer Marketing Advisor,” fortæller Natalie Lassen, 25 år, kandidat i Oplevelsesøkonomi. 

Holger Friis, 25 år, kandidat i Psykologi, slap heller ikke udenom ansøgningsmøllen, men han fik dog et insider tip fra sit tidligere praktiksted ved Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Aarhus om et seks måneders vikariat, som han søgte og var heldig at få. 

Fra teori til praksis

”Jeg har tillært mig en masse tung akademisk viden, som er svær at omsætte til praksis. Jeg føler dog, at jeg har fået et rimelig fint kompas, jeg kan bruge,” fortæller Holger Friis. Selvom skiftet fra studerende til fuldtidsarbejdende var svær og præget af en usikkerhed på egne evner, fik han dog følelsen af, at han rent faktisk kunne noget og kunne bidrage med noget på sin arbejdsplads. Det er en følelse som Natalie Lassen også fremhæver som overraskende: 

”Gennem mit studie på Oplevelsesøkonomi har jeg lært at tænke på en bestemt måde, hvor jeg i mit arbejde bruger mange af de projektledelses- og designprocesværktøjer, jeg har lært. Det har overrasket mig, hvor meget jeg allerede nu har fået mine faglige kompetencer fra studiet i spil,” siger Natalie Lassen. 

Fra semi-eksistentiel krise til lykkerus

For mange studerende er deres identitet bundet op på det at være studerende, og når studielivet er slut, kan man opleve at stå tilbage med en følelse af usikkerhed omkring sin egen identitet. Spørgsmål som ”Hvem er jeg nu?” kan være svære at besvare, hvilket Natalie Lassen i høj grad oplevede:

”Lige da jeg var færdig med studiet og var på dagpenge, havde jeg selv og mange af mine medstuderende en semi-eksistentiel krise, fordi vi ikke længere var studerende. Det havde vi været vant til at sige i fem år.” 

For Holger Friis var virkeligheden dog en helt anden, da han allerede som studerende fik tudet ørene fulde med, at alting ville forandre sig drastisk: ”Jeg forberedte mig på, at jeg nu skulle hive hele min eksistens op ved roden, men i virkeligheden var det slet ikke så slemt. Så i virkeligheden skulle jeg have tage alle skrækhistorierne med et gran salt.”

Fra natteravn til søvnduks 

Der er ingen tvivl om, at et fuldtidsarbejde stiller andre krav end et studie, og især energiniveauet er under hårdt pres den første tid. 

”Jeg er skide træt, når jeg kommer hjem fra arbejde, fordi der er så mange nye indtryk. Det er en helt anden hverdag end som studerende, fordi jeg er på hele tiden, men det er fedt,” siger Natalie Lassen efter tre uger i sin nye stilling. 

Holger Friis har med sine to måneder på arbejdsmarkedet fået søvndepoterne fyldt op, men i starten overraskede det ham hvor træt han var, fortæller han. 

Fra formaninger til gode råd 

”Man kan stadig godt have sig selv med, selvom man arbejder, og ens sociale liv forsvinder ikke – det er vigtigt at huske på. Folk er bange for, at hele deres liv ændrer sig, men i virkeligheden er det mest alt det praktiske, der ændres,” fortæller Holger Friis.

For Natalie Lassen er det vigtigt at stole på sig selv og sine egne evner, hvilket også er et råd hun vil give videre til andre nyuddannede: ”Tro på, at du bringer værdi ind i den her virksomhed, ellers var du ikke blevet ansat.”  

One thought on “Fra studie til fuldtidsjob: Når voksenlivet banker på

  1. Det her funker bare – i øjenhøjde med målgruppen, gode pointer, noget af spejle sig i og blive klogere på! Så fint.

Comments are closed.