Aarhus Kommunes klimachef: ”Alt skal laves om”

Aarhus Kommune er nået halvvejs i deres mål med at blive en CO2 neutral by. Men de første forandringer har vist sig at være de letteste.  

Af Amalie Møller Dybro

Aarhus er blevet en markant grønnere by i løbet af de sidste par år. Måske har du lagt mærke til en af de fire elbusser, der nu kører som rute 13 mellem Holme og Frydenlund. Ellers er det ikke let at se og mærke på Aarhus, at byen siden 2008 har reduceret sit CO2 udslip med hele halvtreds procent. Det er ifølge Henrik D. H. Müller, klimachef i Aarhus Kommune, ikke så overraskende, da de største forandringer i byen er sket under jorden. 

”Det vi har lavet indtil nu, har ikke haft nogen betydning på folks hverdag, for man kan ikke se, at der kommer noget andet strøm ud af stikkontakten, eller en anden slags varme ud af radiatoren.” siger han om omlægningen af byens energiproduktion, der primært er blevet omlagt til biomasse og vindenergi. Energiomlægningen er den største af de forandringer, som kommunen mere eller mindre usynligt har foretaget på byens vegne. Men dér slipper den gode service også op. 

Næste kapitel

”Kommunen har stort set gjort det vi kan nu. Vi har ændret det, som vi har direkte indflydelse på. Nu er det borgerne og virksomhederne, som skal i gang.”

Præcist hvilke tiltag der skal bære byen i mål, ved Henrik D. H. Müller ikke endnu. Men det står ganske klart for klimachefen, at arbejdet for planetens bedring først lige er begyndt.  

”Det er en kæmpemæssig samfundsændring, vi skal i gang med. Man kan ikke bare pege på én ting. Vi skal have nye uddannelser, ny lovgivning, ny teknologi, nye forretningsmodeller, alt skal laves om. Det skyldes, at der er fossile brændstoffer i alt, og alt er indrettet til et samfund, der kører på fossile brændstoffer. Der er rigtig, rigtig, rigtig mange ting.”

”Hele samfundet skal laves om”

Byerne fylder 2 procent af jordens landareal. Samtidig står de for 70 procent af klodens CO2-udledning. 

Aarhus er den hurtigst voksende by i landet. Med flere beboere følger mere transport, udvidet infrastruktur og nye boliger. Aarhus Kommunes klimachef stiller sig på linje med de mange klimaforskere, der mener, at tiden er løbet ud. Det indebærer, at vi lige meget hvad vi gør på samfundsplan, ikke kan beholde vores nuværende livsstil. Det giver opgaven historisk karakter, mener Henrik D. H. Müller:

”Det er en kæmpestor mobiliseringsopgave. Det er formentlig den største politisk motiverede samfundsforandring, vi har stået over for siden landbrugsreformerne i 1700-tallet.”

Byens projekt

Vil det sige at I ikke kan gøre det her uden borgerne? 

”Det her er borgernes projekt. Det er mål, som er sat op for borgerne af borgerne. Det er et fælles demokratisk projekt, man har sat i gang i Aarhus. Det er hele byens projekt.”