UNIVALG: Din stemme betyder noget

November betyder universitetsvalg, og valget løber af stablen 11-14 november. Men for mange studerende er valget en svær størrelse at forstå.

Af Sofie Schøiffel og Anne Louise Pørtner 

Til dette års universitetsvalg skal der stemmes til fire forskellige råd; Ph.d-udvalg, Aarhus Universitets bestyrelse, Studienævn og Akademisk Råd. 

Ved sidste års universitetsvalg var stemmeprocenten samlet på knap 19 procent. Men ifølge lektor på Aarhus Universitet, og kandidat til Aarhus Universitets bestyrelse, Nina Javette Koefoed, er det tal alt for lavt:

”Aarhus Universitet står i fremtiden over for store udfordringer,” understreger Nina Javette Koefoed. Det er derfor vigtigt, at de studerende benytter sig af deres demokratiske pligt og stemmer for at styrke studenterpolitikkens magt over for Christiansborg og på denne måde sikre deres fremtid. 

Den 22-årige historiestuderende Magnus Rønne Møller stiller op til valget for første gang for studenterpartiet Frit Forum. Han har et håb om at få flere til at stemme, da han håber at blive valgt ind i Studienævnet. Her vil han kæmpe for at styrke de studerendes fremtidsmuligheder på arbejdsmarkedet ved at bygge bro mellem virksomheder og studerende. Men for at Magnus’ håb kan blive til virkelighed er det vigtigt, at de studerende stemmer. 

Når de studerende stemmer, er det deres mulighed for at vælge de repræsentanter, der brænder for studenterpolitikken på Aarhus Universitet. Det er gennem de forskellige råd, at de studerende kan blive hørt og få ændret på nogle af de udfordringer, som de kan møde i løbet af et studieliv, såsom manglende anonymitet på dispensationsansøgninger og mangelfuld undervisning. 

”Connie Hedegaard er formand i Aarhus Universitets bestyrelse, men hun ved jo ikke, hvad der foregår på mikroniveau. Derfor er det vigtigt, at vi har de forskellige råd, som kan give hende detaljer og råd om forbedringer til studielivet,” siger den 24-årige samfundsfagsstuderende Kirse Maaria Jakobsen som begrundelse for, hvorfor alle studerende bør stemme til valget. 

Foto: Poul Ib Henriksen / Aarhus Universitet

Den udtalelse er formand for Studenterrådet Krestina V. Christensen enig i, og hun understreger, hvor stor betydning det har, når de studerende samler sig og kæmper sammen: ”Det har større gennemslagskraft over for de højere magter, når for eksempel 50 procent af de studerende stemmer frem for 19 procent som ved forrige valg.”

Valget foregår online mellem 11-14 november, og alle indskrevne studerende på Aarhus Universitet kan stemme. Hvis du ønsker at blive endnu klogere på det forestående valg, kan du læse mere på www.au.dk/valg.