Unge føler, at de bærer et stort ansvar for fremtidens klima

Cæcilie Kramer fra Aarhus er en af de klimabekymrede unge. Siden 8. klasse har hun været så bekymret for klimaet, at hun nogle gange ikke kan sove om natten. 

Af Helena Lange-Danielsen 

”Kan jeg godt tillade mig at flyve? Det udleder jo vildt meget CO2?” Det er et af de mange spørgsmål, som 25-årige Cæcilie Kramer tvinger sig selv til at tage stilling til hele tiden.

Foto: Pixabay

Længe før klima blev alle politiske partiers mærkesag, og før mediedækningen af den globale problematik for alvor eksploderede, startede hendes bekymringer for klimaforandringer.

De første skridt i mod et klimabevidst liv tog hun allerede i 8. klasse, efter at hun i skolen havde set en udsendelse med Al Gore, hvor han fortalte, hvor galt det allerede stod til med klodens overlevelse. Samme år oplevede Danmark en ekstrem vinter og vilde vejrudsving, hvilket kun forstærkede hendes bekymringer. Spoler vi ti år frem til sommeren 2018, oplevede Danmark uventede varme temperaturer i månedsvis, og det var en mavepuster for Cæcilie Kramer.

”For en som i forvejen havde klima-noia, var sommeren 2018 ekstrem,” forklarer hun.  

Bekymrede unge 

”Jeg er ægte bekymret for klimaet. Som i – jeg kan ikke altid sove om natten,” siger den antropologistuderende Cæcilie Kramer. Hun føler et stort individuelt ansvar for at hjælpe med at redde planeten, men hun er langt fra den eneste. Ifølge en undersøgelse foretaget af Concito fra 2018 mener 87 procent af unge mellem 18-29 år, at de har et klimaansvar over for de kommende generationer. I undersøgelsen fremgår det også, at de unge er dem, som vurderer, at aktuel undervisning i emnet er vigtigt for at vide, hvordan man bedst håndterer klimaudfordringen. Cæcilie Kramer oplever også, at hendes omgangskreds uddanner sig i en bestemt retning, som kan skabe bevidsthed om omfanget af klimakrisen, som for eksempel hendes eget studie i antropologi.

Foto: Pixabay

Klimasynd og miljøbevidste vaner 

Cæcilie Kramer har gennem mange år spist overvejende vegansk, og særligt i hendes indkøbsvaner skinner hendes klimabevidstbed igennem. Hun forsøger så vidt muligt at holde sig fra importvarer og køber primært kun tøj i genbrugsbutikker. Overforbrug, overdreven shopping af nyt tøj og en ekstrem global flytrafik er særligt de ting, som trigger Cæcilie Kramer. Alligevel er dét at flyve en af de ting, hvor hun en gang imellem tillader sig at synde.  

”Jeg tog en uge til Italien med min veninde i sommer, og jeg havde de største kvaler over at skulle op i den flyver,” indrømmer Cæcilie Kramer. Der ligger mange overvejelser bag beslutningen, så derfor har hun besluttet sig for at kompensere for flyveturen ved at tage toget næste gang, hun skal ud og rejse. 

Vi kan ikke redde klimaet alene 

I Concitos tidligere omtalte undersøgelse fremgår det, at mere end halvdelen af de unge mener, at klima er et af de vigtigste emner til folketingsvalget. Cæcilie Kramer føler, at vi har et ansvar for at være klimavenlige forbrugere, men efterspørger også, at der snart bliver taget et større politisk ansvar i forhold til klimaudfordringerne.

”Det pisser mig af, at det bliver et så individuelt ansvar, og at spørgsmålet bliver, hvor meget vi alene som individer har lyst til at skære ned på vores forbrug for at redde klimaet.” 

Hun forklarer, at hun vil være villig til at gå væsentligt ned i levestandard, hvis hun vidste, at det gjorde den store forskel. 

”Men vi ikke kan redde klimaet alene,” påpeger hun.