Panikdag i præstationssamfundet

Panikdag i præstationssamfundet I dag blev praktikpladserne fordelt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Aulaen emmede af sitrende nervøsitet og en presset stemning – både hos de studerende og praktikstederne. 

Af Helena Lange-Danielsen & Emma Holtet

Selvom Journalisthøjskolens aula er fyldt, er der helt stille. Klokken 13.30 skærer lyden af et højt horn gennem luften. Lokalet eksploderer. De praktiksøgende løber ud til repræsentanter for hele landets medier i håbet om at sikre sig drømme-praktikpladsen. Det er den såkaldte ‘panikdag’ på journalisthøjskolen i Aarhus.

8 minutter efter står Karoline Iversen i midten af et gruppekram med et kæmpe smil på læben. Hun river sig løs fra jublen og beskriver dagene op til dette øjeblik.

”Jeg har været stresset, for det har været svært at vide, hvad jeg kunne forvente. Ender jeg der, hvor jeg har lyst til at være?”, fortæller Karoline Iversen lidt spørgende.  

Karoline Iversen, studerende ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

Stress bør ikke være et grundvilkår for unge

Stressen på panikdagen kommer dog ikke ud af ingenting. Den er blot et konkret eksempel på det præstationssamfund, som unge mennesker i dag lever i. Det påpeger lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, Anders Petersen.

“Dagen skaber et enormt pres på de studerende, fordi de tror, at det kommer til at påvirke, hvad de kan lave i deres videre arbejdsliv”, forklarer sociologen. Han uddyber, at det kan have voldsomme konsekvenser, hvis vi ikke gør op med det pres, som de unge lever under i dag. 


”Vi opfatter præstationssamfundet som et vilkår, vi ikke kan forandre, men det manifesterer sig desværre helt konkret i lidelser som stress, angst og depression. Vi regner med at stress er noget, der vil ramme os, og det er bare sådan det er.” fortsætter Anders Petersen og opfordrer til, at det er uddannelsesinstitutionerne, som skal ændre deres praksis.

 ”Vi kan ikke gøre noget individuelt ved det. Men som samfund skal vi ændre på vores institutioner, så presset mindskes.”

I år er det ikke kun de studerende, som panikker 

Karoline Iversen og hendes venner er i gang med at åbne en flaske champagne, men rundt omkring sidder der andre studerende, som fortsat venter på det afgørende opkald fra et af praktikstederne. Nogle er tydeligt påvirkede af situationen. Karoline Iversen understreger dog, at skolen har haft fokus på at berolige de studerende.

”Vi har virkelig fået af vide, at selvom man ikke ender på DR Nyheder, så er det muligt, at få en god karriere.”

Panikdagen i år er desuden blevet mindre stressende for de journaliststuderende, da der er 40 pladser i overskud, modsat tidligere år, hvor de studerende kunne risikere at gå fra panikdagen uden en praktikkontrakt. Det fortæller redaktionschefen for Danmarks Radio, Christian Lindhardt. 

Derfor er det ikke kun de studerende, som kan mærke forandringer på journalisthøjskolen. De fremmødte medier oplever i år, at der er mindre rift om pladserne. 

“I dag er en presset dag for medierne. Vi plejer at modtage en overflod af ansøgere, men vi har i år kun formået at fylde 4 ud af 8 praktikpladser hos DR Nyheder”, siger han få minutter inden han løber videre i jagten efter flere praktikanter.  

Mens Christian Lindhardt haster videre, kan Caroline Iversen glæde sig over sin drømme-praktikplads hos Aller Media. I aften skal hun feste.