Når alting kalker til for nye tilflyttere i Aarhus

Det kan være en irriterende overraskelse at flytte til Aarhus, og opdage hvor meget kalk i vandet der er. Men der ér en god grund til, at der ikke bliver gjort noget ved kalkproblematikken.

Af Frederik Kelter

Kalk i vandet er ikke farligt. Verdenssundhedsorganisationen WHO slår nemlig i en stor undersøgelse tilbage i 2003 fast, at kalk i vandet ikke er sundhedsskadeligt. Om der er direkte sundhedsmæssige fordele ved hårdt vand, er der dog endnu ikke et klart svar på.

Det ændrer dog ikke ved, at hårdt vand kan være en plage til tider: Vandhanen kan sprøjte i alle retninger, når man åbner for vandet, hvide og gule aflejringer kan brede sig på hvidt vasketøj, og vasketøjet kan have en tendens til at blive ekstra stift og umedgørligt. Irritationen over kalkproblematikkerne kan studerende ved Aarhus Universitet, Karoline Donskov, nikke genkendende til.

”Altså i forhold til hvor jeg kommer fra i Nordjylland, så skal elkedlen godt nok meget ofte afkalkes, ellers bliver det helt skørt,” fortæller Karoline Donskov. Hun flyttede til Aarhus i 2015, og har siden da levet med kalkudfordringerne. 

”Kalkaflejringer i brusekabinen kan man nærmest også lige have fjernet, og så er de der med det samme igen.” 

Foto: Julie Rind

København versus Aarhus

Roden til kalkproblematikken skal findes i undergrunden. Det er nemlig her, at kalken i hanerne stammer fra. Kalkindholdet i undergrunden varierer fra landsdel til landsdel. Også i flere københavnske kommuner er vandets hårdhedsgrad generelt meget høj. Dette kan skabe problemer med husholdningsapparater, der går i stykker, og vandrør der kalker til. Derfor har man flere steder i hovedstaden lanceret projekter, hvor man blødgør vandet, ved at sænke kalkindholdet inden det når ud til forbrugerne. 

Blødgørelsesprojekt i Aarhus 

Jørn Ole Vestergren Andreasen er teamleder for vandkvalitet ved Aarhus Vand. Til spørgsmålet om hvorvidt et lignende projekt om blødgørelse af vandet vil kunne komme aarhusianerene til gode, er svaret klar:
”Hvis vi begyndte på et lignende projekt her, så ville vi kun kunne sænke hårdheden i vandet med omkring en tredjedel, hvilket stadig ville betyde, at vi langt hen ad vejen ville have samme situation som i dag. Så der tror jeg, folk i Aarhus ville blive skuffet” lyder det fra Jørn Ole Vestergren Andreasen.