Studerende behøver ikke rumme kærestesorger alene

Hjertesorggruppen inviterer studerende med ondt i hjertet til at mødes hver anden onsdag

Af Sofie Schøiffel og Helena Lange-Danielsen

”Jeg forsøger at tilbyde et rum, hvor der er plads til, at smerten kan få lov til at være, som den er. Den skal ikke nødvendigvis gå væk – det er ikke et projekt om at prøve at ændre på kærestesorgen.” 

Sådan beskriver Eva Guttorm projektet, som hun har startet i samarbejde med Studenterhus Aarhus og Studenterpræsterne ved AU. Eva Guttorm er pædagogisk filosof og synes, at dette projekt er vigtigt, fordi hjertesorg er en underkendt form for sorg.

Uforpligtende møder for både drenge og piger

Mødet starter med en kort mindfulness-øvelse, hvor de studerende lukker øjnene og fokuserer på deres vejrtrækning. Det finder sted i et af studenterhusets lokaler, og tilmelding er ikke nødvendigt. Normalvis møder fem til syv studerende op, hvor nogle er gengangere, mens andre er nye. Gruppen består både af drenge og piger, og oftest kender de ikke hinanden på forhånd.

Det skal ikke betragtes som et forløb, men som en uforpligtende mulighed for at dele sin sorg i intime rammer. For Eva Guttorm har det været vigtigt at kunne skabe de rette rammer for mødet, og derfor ligger lokalet afsides og ligner en dagligstue for netop at skabe en uformel stemning.

Et rum med plads til kærestesorg

Et brud har tit livsomvæltende konsekvenser, mener Eva Guttorm. Det kan både påvirke de studerendes boligsituation, studieliv og ikke mindst deres omgangskreds – både i forhold til venner, men også bruddet med en svigerfamilie kan være særligt hårdt.  

Gruppen er et sted, hvor der er plads til det hele, fordi hun fra de studerende ved, at det er et emne, der kan være svært at snakke med sine venner og familie om. 

Et knust hjerte bliver tit mødt af kommentaren ”Du er jo ikke så gammel – der er masser derude,” og selvom det er kærligt ment, kan det føles som et slag i maven.

Det kan derfor være nemmere at åbne op i et rum, hvor folk ofte er i samme situation, og hvor der er plads til at være lige der, hvor du er i din kærestesorg. 

Sorg er et livsvilkår

Eva Guttorm forestiller sig, at der er flere studerende derude med ondt i hjertet, men som ikke har mod på at møde op, fordi emnet er så sårbart. 

Et af målene med gruppen er at de studerende skal lære at bære kærestesorgen med sig fremfor at fjerne den. 

”Sorg er noget, vi bærer med os. Det er et livsvilkår og ikke nødvendigvis noget, som skal fikses.”

Målet med møderne er altså ikke at komme videre, men at finde et leje, hvor sorgen kan lægge sig til ro. 

Kort om Hjertesorggruppen
– Gruppen mødes hver anden onsdag i ulige uger. 
– Det foregår fra kl. 19 – 20.30 i Faculty Club-lokalet, Konferencecenteret, Studenternes Hus.
– Der er ingen tilmelding, og det er gratis at deltage.