Billig bæredygtighed blomstrer

Flere initiativer kommer til og giver Aarhusianerne større mulighed for at handle bæredygtigt – både nemt og billigt.

Af Sofie Ærthøj

Det bliver nemmere og nemmere, hvis man ønsker at leve mere bæredygtigt i Aarhus. 

Er du en af dem, som gerne vil gøre lidt godt for klimaet i din hverdag, men ikke helt ved, hvor man starter eller bare er lidt bekymret for om SU’en rækker? Så har vi her samlet nogle aarhusianske tiltag, som gør bæredygtighed lidt nemmere – og ikke mindst billigt.

RAA Aarhus

I en sort skurvogn ved Godsbanen har RAA netop fejret toåret for, at aarhusianerne fik muligheden for at købe emballagefrie tørvarer og andre grønne non-food artikler. 

Den emballagefrie købmand blev til i en interesse mellem to biologistuderende ved Aarhus Universitet, som stadig, med hjælp fra en gruppe frivillige, holder vognen åben hver mandag, onsdag og lørdag. Konceptet er, at man selv medbringer beholdere og køber tørvarer i løsvægt. Den lille vogn rummer også tandbørster og sugerør i bambus, hjemmestrikkede karklude, og julelysene i bivoks er også netop kommet ind af døren. 

Priserne er på niveau med supermarkeder, men man kan købe præcis den mængden man skal bruge, undgå emballage og endda få yderligere rabat, hvis man bliver medlem af RAA.

I snakken om den grønne omstilling, får vi et lille tip med fra Anne Thuesen Holst, medstifter af RAA:

”Man skal starte med det der er sjovt, og lade være med at forvente, at man kan få alting hele året”. 

Foto: Sofie Ærthøj

Aarhus’ økologiske fødevarefællesskab

I grøn vogn ved siden af RAA Aarhus ved Godsbanen hører Fødevarefællesskabet til. Det er en sammenslutningen af en række lokale landbrug, som er gået sammen om at gøre det muligt for aarhusianerne at købe lokale råvarer. En af mulighederne er at komme forbi, når dørene hver onsdag slås op til den grønne vogn, og Korsmedegaard kommer forbi med økologisk frugt og grøntsager. Det er muligt at købe dem i både små og store poser, men de skal bestilles hos fødevarefællesskabet på forhånd, så der undgås mangler og spild. 

Sortimentet varierer efter sæson, og det er også muligt at bestille frilandsæg til afhentning sammen med grøntsagerne.

TINC

TINC åbnede i Frederiksgade i september 2018 med et bredt sortiment af bæredygtige alternativer til en lang række hverdagsremedier, ligegyldigt om der er tale om en sæber, børster, vaskemiddel eller noget helt fjerde. 

TINC er desuden blevet Aarhus’ anden udbyder af emballagefrie varer, da de i oktober i år udviddede sortimentet med alt fra ris til shampoo. Her er konceptet som hos RAA, at man skal medbringe sin egen beholder og kan købe præcis den mængde man ønsker. 

Det store udbud betyder dog, at man skal tænke sig om. For selvom TINC har fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed gemmer der sig mange varer med plastik emballage eller som er produceret langt fra Aarhus, og dermed tærer lidt på den grønne konto. 

Foto: Sofie Ærthøj

WeFood

Hos WeFood på Vesterbro Torv kan du hjælpe Folkekirkens Nødhjælp med at mindske madspil, hjælpe mennesker i nød og samtidig spare en masse penge på dine almindelige indkøb. 

WeFood falder i en anden kategori end før nævnte. Ikke desto mindre er den værd huske, når SU’en er ved at løbe op. Det er aldrig til at vide, hvad der er på hylderne i butikken, da varerne kommer fra supermarkeder og andre leverandører, som alternativt havde smidt maden ud – ikke fordi den er for gammel, men fordi der er produceret for store mængder, udløbsdatoen nærmer sig eller blot at der er fejl på emballagen.

Derfor er det muligt for WeFood at sælge varerne langt under priserne i supermarkederne, så du kan spare penge, mens alt overskud går til Folkekirkens Nødhjælp udsatte steder i verden. 

Foto: Sofie Ærthøj