Oksekødsrapporten: Aarhus Universitet hævder egen integritet

Aarhus Universitet har netop udsendt en pressemeddelelse der redegør for kulegravningen af de seneste fem års DCA-rapporter 

Af Simon Hoffman

I forbindelse med den omstridte oksekødsrapport, har Aarhus Universitet i dag offentliggjort en pressemeddelelse, der redegør for undersøgelsen af 133 DCA-rapporter, fem år tilbage i tiden. Der var ifølge rektor Brian Bech Nielsen og dekan Lars Henrik Andersen to formål med undersøgelsen: 
”1. at finde eventuelle fejl og mangler og 2. at lære af fejl og mangler, så universitetet kan sætte målrettet ind for at gøre det bedre i fremtidige samarbejder.”

Et spørgsmål om integritet

Prodekan for videnudveksling på ST Kurt Nielsen siger i pressemeddelelsen, at kvalitetssikringen skal være bedre:
”Det er ikke i alle rapporter gennemskueligt, hvem der har skrevet hvad. Der er tilfælde, hvor det ikke fremgår, hvor den eksterne part er fra. Det er ikke godt nok. Det kan hverken forskerne eller omverdenen leve med. Vi har ikke noget at skjule, så der er ikke nogen grund til ikke at deklarere alle aspekter af de samarbejdsprojekter, vi deltager i”

At DCA og Aarhus Universitet ikke har noget at skjule i samarbejdet med erhverslivet, og fortsat vil arbejde på at være mere transparente og hævde egen integritet, er også noget DCA-direktør Niels Hallberg i samme pressemeddelelse bakker op om:

”Vores samarbejde med erhvervslivet giver et enormt afkast for både forskningen, dansk erhvervsliv og samfundet generelt. Det giver viden, innovation og arbejdspladser, og det giver samtidig adgang til at søge nye forskningsmidler fra flere fonde. Det er slet ikke på tale, at vi drosler ned for det. Men det er klart, at resultatet af denne undersøgelse viser, at vi skal være langt mere grundige i, hvordan vi etablerer samarbejde, og hvordan vi publicerer det arbejde. Vi skal rydde op, så vi ikke bringer vores integritet til diskussion.”

Fakta:

-Rapporten om oksekød er lavet af to forskere på Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) og en forsker på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

-Dagbladet Information har afdækket, at landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer har haft mulighed for at fremhæve pointer og redigere i rapporten samt en pressemeddelelse.

-Desuden er Danish Crown kommet med rettelser til indhold. Det gælder blandt andet forsidefoto og rapportens titel.

-Blandt rapportens pointer var, at klimabelastningen fra oksekød ikke var højere end belastningen fra en hel gruppe af produkter. Den konklusion er blevet kritiseret for at give et forvrænget billede af oksekøds klimapåvirkning.

-Trods landbrugets indblanding fastholder forskerne de faglige konklusioner i rapporten. Efter forskernes ønske skal konklusionerne derfor bedømmes af uafhængige forskere i udlandet.

-2. september trak Aarhus Universitet rapporten tilbage.

-3. september fratrådte institutlederen på Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi sin stilling som konsekvens af sagen. Han har helt forladt universitetet.

-Desuden blev det besluttet at gennemgå de seneste fem års forskning.

-20. september erkendte Landbrug & Fødevarer, at organisationen i to andre rapporter om oksekød har blandet sig for meget i, hvordan resultaterne af forskningen skulle formidles.

-1. oktober erkendte Danish Crown, at virksomheden burde have stået som medforfatter til rapporten. Det viser en redegørelse fra Kammeradvokaten, som Danish Crown selv har bestilt.

-4. november offentliggør Aarhus Universitet resultatet af sin egen undersøgelse, hvor fem års forskning er kulegravet. I 55 rapporter har der været samarbejde med eksterne parter.

-I tre tilfælde er der kritisable mangler – herunder manglende deklarering af eksterne samarbejdspartnere og deres rolle – og i 34 tilfælde har der været mindre fejl.

(Kilde: Ritzau)


Foto: Lars Kruse/AU Foto

2 thoughts on “Oksekødsrapporten: Aarhus Universitet hævder egen integritet

  1. Fint!
    Én ting: Ved alle læserne, hvad DCA er? Eller kræver forkortelsen introduktion?
    Man burde måske også lave en “sagen kort”-faktaboks til de læsere, det ikke kender sagen eller ikke helt kan huske den

Comments are closed.